Hutang RM 1 Trillion, Guan Eng Tipu Rakyat Kantoi Di Parlimen

Berita Nasional

SHAH ALAM – Mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengesahkan bahawa hutang kerajaan kekal pada RM686 bilion, berbeza dengan apa yang dicanang menteri itu sebelum ini di depan rakyat.

Menulis dalam Facebook, Najib berkata pengesahan Guan Eng itu menerusi jawapan bertulis kepada ahli parlimen, semalam.

Kata Najib, apa yang dicanang oleh Guan Eng selama ini bahawa hutang berjumlah RM1 trillion itu adalah sebenarnya termasuk pembayaran pajakan sehingga tahun 2045.

“Apa kata anda masukkan sekali kesemua bayaran pajakan dan perjanjiaan sewaan sehingga tahun 2100, Tentu propaganda hutang negara boleh naik sehingga RM2 trilion ataupun RM3 trilion. Lebih sedap didengar berbanding RM1 trilion,” sindir beliau.

Najib turut memuatnaik gambar jawapan bertulis Guan Eng itu di Facebook.

“Ini jawapan rasmi bertulis parlimen. Boleh baca,” kata Najib.

 

 

Jelas Najib, kerajaan telah mengeluarkan RM87.5 bilion hutang baru dari Januari hingga September di mana berdasarkan laporan Bank Negara Malaysia (BNM), jumlah keseluruhan hutang pada penghujung Mac 2018 ialah RM705 bilion atau peningkatan RM19 bilion memandangkan hutang rasmi kerajaan kekal pada RM686 bilion pada penghujung 2017.

“Ini bermakna kerajaan baharu telah meminjam sehingga RM60 bilion lagi hutang baharu sejak mereka ambil alih pentadbiran.

“Jawapan Guan Eng juga mengesahkan bahawa tahap hutang kerajaan BN bagi tempoh 10 tahun hanya meningkat daripada 49.8 peratus pada 2010 kepada 50.8 peratus pada 2017,” katanya.

Menjelaskan lebih lanjut, kata Najib, peningkatan ini turut disifatkan Guan Eng sebagai dasar kitaran balas (counter cylical), termasuk pakej rangsangan RM67 bilion, yang bermakna kerajaan BN telah mengambil langkah-langkah wajar untuk meminjam dan berbelanja bagi menyelamatkan negara dari terjerumus ke dalam kemeseletan.

“Disebalik segala propaganda dan putarbelit serta penipuan di luar parlimen untuk memburukkan kerajaan lalu, apabila di Parlimen, mereka dikehendaki bercakap benar.