ADUN BN desak pembangkang tunaikan janji ‘pendidikan percuma’

Berita Selangor

Kerajaan Selangor dibawah pimpinan Menteri Besar Datuk Seri Azmin Ali terus didesak oleh wakil rakyat Barisan Nasional (BN) agar segera melaksanakan pendidikan percuma di semua institusi pengajian tinggi di bawah seliaan negeri itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang, Budiman Zohdi berkata pelaksanaan pendidikan percuma perlu memandangkan rakyat Selangor dahagakan janji pilihan raya yang dibuat sebelum ini oleh pakatan pembangkang.

“Bajet Pakatan Harapan sering menceritakan soal pendidikan percuma, tetapi saya mahu bertanya adakah bajet kali ini mempersoalkan apa yang berlaku kepada dua institusi pendidikan kerajaan negeri sedia ada.

“Saya ingat menerusi Buku Jingga pada tahun 2013, mereka menguar-uarkan memberi pendidikan percuma namun selepas berjaya perintah negeri satu pendidikan pencuma tidak diberikan.

“Kerajaan (negeri) ada Unisel dan KUIS, mengapa tidak diperjuangkan kedua intitusi ini dengan diberi pendidikan percuma terlebih dahulu?

“Jika tidak, pada saya omong-omong kosong seperti dongeng mereka,” kata Budiman ketika sesi perbahasan pembentangan Bajet Selangor 2018 pada sidang Dewan Negeri Selangor di Shah Alam, hari ini.

Selain itu, Budiman menambah soal pendidikan percuma juga langsung tidak disebut dalam Bajet 2018 Selangor yang dibentangkan baru-baru ini.

Bagaimanapun, ADUN PKR Kota Anggerik Yaakob Sapari bangkit mempertahankan kerajaan negeri dengan menyatakan bahawa pendidikan percuma hanya akan dilaksanakan jika PH menawan Putrajaya.

“Adakah yang berhormat sedar pendidikan adalah (tanggungjawab) persekutuan dan negeri tidak ada kuasa penuh dalam pendidikan di Selangor,” kata Yaakob.

Mengulas lanjut, Budiman yang juga Ahli Parlimen Sungai Besar meminta kerajaan Selangor tidak menjadikan soal pendidikan sebagai modal politik semata-mata.

“Soal pendidikan percuma ini jangan jadikan mainan politik, jangan jadikan pendidikan seperti janji politik. Kerana rakyat negeri ini dahagakan pendidikan percuma,” tegas Budiman.

Sebelum ini, tuntutan agar Selangor melaksanakan pendidikan percuma turut disuarakan oleh Pengerusi gabungan NGO Malaysia Datuk Seri Jamal Yunos.