Pendakap Leher, Antara Drama Dan Nasib Buruk

Artikel Pilihan

Bulan Julai 2011, ketika himpunan Bersih 2 diadakan di Kuala Lumpur, N. Surendran, peguam Anwar Ibrahim mengadu pada Malaysiakini bahawa Anwar berdarah di kepala dan cedera di lutut. Kononnya dikasari semasa berada di KL Central.

Selepas itu, bila masuk wad, Anwar Ibrahim ambil gambar kononnya teruk sangat cederanya. Balut tengkuk sambil pakai baju Bersih atas katil hospital. Kata berdarah di kepala dan lutut, kenapa tengkuk yang kena balut?

Ini bukti jelas, Anwar Ibrahim hanya berbohong semata mata pada waktu itu. Drama sakit tengkuk yang sama ketika dipapah oleh Azmin Ali pada tahun 1998 dulu. Hingga satu video mengkantoikan bahawa Anwar tidak sakit dan sempat lagi menari nari dalam video tersebut.

Kini, lakonan balut tengkuk diguna balik oleh Azmin. Drama yang sama mahu diulang oleh Azmin untuk raih simpati rakyat di Selangor. Isu tanah Ijok bernilai RM1.18 juta masih belum dijawab, datang pula cerita Azmin sakit pinggang.

25 Februari 2018, Teng Chang Kim, Exco DAP Kerajaan Negeri Selangor ketika majlis rumah terbuka Tahun Baru Cina peringkat Selangor di Petaling Jaya berkata Azmin Ali tidak dapat hadir program tersebut kerana menghadapi masalah ‘annular disc tear’.

“Atas nasihat tegas doktor, beliau dikehendaki menjalani rawatan di hospital termasuk prosedur fisioterapi intensif untuk satu tempoh yang secukupnya,” kata Teng.

Menurut Pengarah Komunikasi Strategik Pejabat Menteri Besar Selangor Yin Shao Loong, Azmin cedera ketika sedang membersihkan rumah dan menyusun semula perabot di rumahnya.

Mohamed Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR mengalami kecederaan sewaktu mengemas rumah bagi menyambut kehadiran ahli baharu dalam keluarganya iaitu cucu sulungnya.

Keterujaan Mohamed Azmi yang membahasakan diri sebagai Tok Dad kepada cucunya sehingga tercedera itu juga ‘ditafsirkan’ secara sinikal oleh penganalisis politik.

Wartawan Agendaily, Helme Hanafi seperti contoh mengaitkan peristiwa menimpa Mohamed Azmin sama seperti kejadian kepada bosnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim satu masa dahulu.

“Anwar masa TPM (Timbalan Perdana Menteri) jatuh kuda pakai neck collor (pendakap leher), tak lama kemudian hilang jawatan..

“Tok Dad (Mohamed Azmin) pun dengar cerita nak hilang jawatan… DAP dan PAN dah tak mau dia… separuh ADUN PKR tak mau dia… itu kalau PH menang balik Selangor,” katanya dalam status media sosialnya hari ini.


Kata seminggu sakit dan kena jalani rawatan fisioterapi, tiba tiba hari ini Azmin muncul dengan gambar memakai “neck collar”. Kata sakit pinggang, kenapa tengkuk yang kena balut? Ini lawak.

Balut tengkuk dan sakit pinggang ini adalah skrip drama pemimpin pembangkang yang diulang ulang untuk raih simpati rakyat sahaja. Mat Sabu pernah tiru drama ini, balut tengkuk dan duduk sekejap atas kerusi roda selepas Bersih 2.

Bagi budak budak berhingus macam Syed Saddiq dan geng geng Armada PPBM mereka mudah terpesona dengan lakonan hebat ini. Mudah hendak kena tipu.

Rakyat Selangor kena tolak lakonan Azmin yang menjijikkan ini. Ketika pakatan pembangkang di Selangor dalam krisis dan bergaduh kerana berebut kerusi. Ketika banyak isu dan skandal dalam kerajaan Selangor dibongkar.

Ketika itulah datang semula lakonan balut tengkuk meminta simpati dari Azmin Ali. Jangan jangan selepas ini, Azmin juga mahu terbang ke Jerman untuk buat rawatan sakit pinggang.

Ini semua wayang sahaja. Sandiwara dan drama pemimpin pembangkang. Jawab dulu skandal tanah Ijok, berhentilah berlakon balut tengkuk